Cand poate copilul meu sa inceapa lectiile de schi?

Invatarea schiului tine de varsta? Cand e mai bine sa il indrum pe copil spre lectiile de schi?

Inceputul lectiilor de schi se realizeaza in momentul in care copilul are echilibru in mers, vorbeste explicit, asculta si intelege ce i se spune, este independent de parinte (adica poate sta fara el o jumatate de ora, o ora), are suficienta forta musculara sa poata sta in clapari si sa manevreze schiurile, betele.

Nu prea este relevanta varsta in aceste conditii. Unii copii pot face asta la 3 ani, altii nu pot face asta la 7 ani. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare motrica, psihica, fizica, emotionala, intelectuala. Nu exista o reteta valabila la toata lumea.

Din experienta mea, cu copii de 3.5 ani am lucrat foarte bine, in conditiile in care nu intrau in panica daca ne indepartam cateva sute de metri de parinti.
Mai mult decat atat, am observat ca ei sunt foarte receptivi, invatatul schiului este un joc de-a maimuta. Eu fac si ei executa ce vad la mine, fara prea multe explicatii tehnice si mai ales, fara frica. Frica se instaleaza dupa 7-8 ani.

Si lucrul cel mai important: sa vrea copilul sa invete sa schieze. Altfel eu nu pot sa lucrez cu el si spre surprinderea parintilor, ma prind repede de asta. Mai mult decat atat, nu vreau sa lucrez cu copiii fortati de parinti sa invete schiul.

Ma refer aici la cei mai mari de 6 ani. Am avut cazuri cand copiii erau fortati de parinti sa vina la cursuri, nu stiu care le erau motivele. Pe acei copii nu ii mai vad pe partie vreodata din pacate.

Copii care vor ei sa invete, invata foarte repede si mai ales ii vad an de an pe schiuri si chiar ajung sa schiez cu ei cot la cot.

Nu prea am intalnit copii carora nu le place alunecarea pe zapada. Mi se pare contra firii sa nu iti placa asta 🙂

Dar depinde foarte mult de momentul ales pentru aceasta activitate si mai depinde si de cine dati prima data ca si instructor. Adica sa fie sanatos, sa aiba hainele potrivite, sa nu fie in ora lui de somn, sa fie mancat, hidratat si sa fie deschis spre socializare, spre a cunoaste un om nou cu care va petrece ceva timp. In acest sens, e nevoie de pregatire de acasa. Sa i se arate poze, filmulete cu echipamentul, cu instructorul. Sa fie familiarizat cu zapada, cu frigul.

Si la urma, daca isi doreste, atunci apelati la un instructor.

Aici puteti citi povestea mea cu Luca, fiul meu.

 

Si un alt articol cum e la altii, adica prin Elvetia puteti citi in linkul de mai jos