Vii turist, pleci schior!

Urcasem o singura data pe schiuri, mi-am dat atunci drumul la vale, ca pe sanie. In urmă cu mulți, mulți ani.
In urma unei emoții estetice foarte puternice, la vederea unor copii schiind pe zăpadă proaspătă, am hotărât să învăț să schiez. Printr-o căutare pe net, am dat de Felicia. A început cu mine la baza pârtiei unde am învățat plugul. După 5 zile am coborât pârtia Sorica, in Azuga. Pentru neschiori, una din pârtiile dificile ale Văii Prahovei. Dacă cineva îmi spunea asta înainte, că după 5 zile cobor Sorica, îi spuneam sa se caute.
Da, tehnic competentă ( dpdv al elevului), treci din etapă in etapă firesc, nu imiți mecanic, ci simți că vine de la sine următoarea mișcare. E ca un regizor care creează starea actorului, interpretarea acestuia venind de la sine. Atentă la detalii, insistentă pe fiecare detaliu al mișcării, facându-te să înțelegi de ce trebuie făcută mișcarea cum cere ea, deoarece vine etapa următoare și dacă atunci nu o faci corect, urmările pot fi neplacute. Și nu își face treabă de mântuială, hai, hai pe repede înainte,” să iasă banu’ „. Iubește schiatul și se bucură să îți transmită și ție, novicele, aceasta bucurie.

Dar cea mai importanta calitate a Feliciei este capacitatea de a te conduce psihologic, de a sesiza blocajele novicelui. Aveam un blocaj, după ce văzusem pe partie, cu ani în urmă, un os al coapsei ( femur) ieșind ori pantalon, in urma unei fracturi deschise. Mi-era frica de viteza, pe care nu o mai puteam controla. Ei bine, m-a învățat să controlez viteza pe pârtia cea mai abrupta, dar mai ales mi-a luat frica. Uneori cu răbdare și delicatețe feminina, dar și scuturandu-ma uneori. Și, ca medic cu oarecari cunoștințe de psihologie o spun, cu efecte benefice.
Când exersam la banda, după ce se terminase ora, am văzut-o lucrând cu copii. Cât eram de concentrat sa îmi iasă exercițiul și stresat că nu îmi ieșea, nu am putut sa nu sesizez dragostea cu care lucra cu cei mici. Căldură maternă, bucurie, suflet de dăscălița.

Da, vii turist și pleci schior!

PS: Doua sfaturi:

1. Luati-va 5 zile. Dacă făceam trei zile, rămâneam la banda. In a 4 -a zi am coborât Kalinderu, in a 5-a Sorica.
2. După o săptămână de pauza, faceți un weekend de consolidare a ceea ce ați învățat. După o săptămână de pauza, când urcați pe schiuri, veți simți nesiguranță. Dar vă veți aminti repede ce ați învățat! După un an de pauza, comportamentul învățat se poate uita. Și investiția facuta s-a dus. Nu fiți scumpi la tărâțe și ieftini la faina!
Și nu uitați, schiul se învață toată viața.
In clipul atașat vedeți cum schiază elevul Feliciei, adică eu novicele aproape absolut, după 5 zile și două sfârșituri de săptămână de consolidare.
Și credeti-ma sunt mândru de mine.

Și fiindcă toate trebuie sa poarte un nume, eu spun:
Mulțumesc frumos Felicia!

https://www.facebook.com/victor.badescu.756/videos/293967369542531

 

Victor-Stefan Dr. Badescu

463 raspunsuri

Comentariile sunt închise.